Volg ons op Twitter  Check ons op Linkedin   Check ons op Facebook   © nazka, 2013

nieuwsblog

Posted on 01-06-2017, B-LiFE. 

Real-time visualisatie van geo-data en maps voor emergency response

B-LiFE is een hoog technologisch biologisch mobiel labo dat diagnostische capaciteiten tot bij het crisis-gebied brengt. Het voorziet daarbij een essentieel element voor een snel antwoord bij noodgevallen. Het labo is uitgerust met een gecustomiseerd software-systeem dat de verschillende data-stromen tijdens de activiteiten opvolgt. nazka mapps ontwikkelt sinds begin 2015 de geospatiale compontenten van B-LiFE met de steun van het Europese Ruimte Agentschap (ESA).
B-Life werd recent ingezet tijdens een internationale oefening in Zweden. Tijdens de oefening werd onder andere de integratie en combinatie van satelliet-data met UAV-data (drones) getest. Deze integratie zal het mobiele labo toelaten om in real-time toegang te krijgen tot ruimtelijke informatie in de onmiddelijke omgeving van het labo, via zijn eigen software-systeem.
B-LiFE is gecertificieerd door het EU Civil Protection Mechanism als een geïntegreerde module in het European Medical Corps. Dit betekent dat B-LiFE zeer snel gemobiliseerd kan worden voor elk type van noodgeval met gezondheidsrisico's. Dit was bijvoorbeeld reeds het geval tijdens de Ebola crisis in April 2015, toen het labo met succes uitgezonden werd naar een 'Ebola Treatment Center' in N’Zerekore, Guinea.

Gepost op 11-01-2017, Irakli. 

nazka mapps verschijnt in Discover Benelux Magazine

nazka mapps wenst iedereen een fantastisch 2017. Met de vermelding als één van de "most successful start-ups van België" in het magazine Discover Benelux, is ons jaar alvast uitstekend gestart! Je kent dit (gratis) Business & Inflight Magazine ongetwijfeld. Het wordt verspreid bij ondermeer Brussels Airlines, KLM, British Airways, Hilton, Eurostar, ...
Dus als je binnenkort een vlucht, trein- of zakenreis hebt gepland, check dan zeker eens het magazine op pagina 39 en 42. In het artikel worden in een notedop de voornaamste activiteiten van nazka toegelicht.

Als je niet kan wachten, kan je het magazine natuurlijk ook al digitaal bekijken via Discover Benelux (Editie Januari - p42)

>

Gepost op 10-01-2017, Irakli. 

Ook Irakli voegt zich bij het nazka-team.

nazka blijft groeien. Recent voegde ook Irakli zich bij het team. Hij is een creatieve full stack webdeveloper met een voorliefde voor video games en muziek. Zo leerde hij zichzelf guitaar spelen en is hij fan van karaoke... (not).
Hieronder zien jullie het nazka-team. (Van links naar rechts, boven naar onder: Irakli, Olivia, Nicolas, Han, Ides, Danut)

Gepost op 09-09-2016, Olivia-Danut. 

Olivia en Danut versterken het nazka team

nazka groeit. Deze zomer zijn 2 nieuwe enthousiaste krachten bij nazka aan de slag gegaan. Olivia is een gedreven data scientist, die zich graag verdiept in data-analyse en modellering. Zo kan Olivia je zonder twijfel het verschil uitleggen tussen R en R2, maar weet ze je ook warm te maken voor acroyoga en cohousing. Danut is dan weer een expert in karate films uit de jaren 90 en rondjes lopen in het Jubelpark, maar is vooral een gepassioneerde full stack web developer met een uitgebreide kennis van verschillende programmeertalen en frameworks. Check zeker ook de vernieuwde "Over Ons" pagina voor meer info over Olivia, Danut en de andere medewerkers van nazka mapps.


Gepost op 10-06-2016, RPkaart. 

Ruimtelijke Planning kaart toont planprocessen in Provincie Oost-Vlaanderen

Op de digitale Ruimtelijke Planning kaart van de Provincie Oost-Vlaanderen, vind je informatie over lopende ruimtelijke planprocessen waarbij de Provincie Oost-Vlaanderen steeds partner is. Het gaat om een selectie van actieve speerprojecten die de diversiteit van de processen weerspiegelt. Op de kaart kan je zien welke processen in de buurt plaatsvinden, wat de stand van zaken is en wie je kan contacteren bij verdere vragen.

nazka mapps slaagde erin om deze interactieve kaart op circa 1 maand kant en klaar of te leveren: van mockup-fase, wireframing, over ontwikkeling, testfase tot lancering. De provincie Oost-Vlaanderen had hierin bovendien verschillende momenten van inspraak en feedback om de kaart bij te sturen naar hun wensen.

Gepost op 23-02-2016, naarjobsindehaven. 

Naarjobsindehaven.be wijst werkzoekenden de weg naar jobs in de Haven van Antwerpen

Naarjobsindehaven werd ontwikkeld op vraag van de Stad Antwerpen, waar ze te maken hebben met een vreemde paradox. De nabijgelegen Haven is een tewerkstellingspool bij uitstek met de meest uiteenlopende profielen, maar toch lijken vele werkzoekenden uit de stad zelf hun weg naar deze jobs niet te vinden. Vaak kennen deze mensen geen alternatieven voor eigen vervoer. De kaart geeft een goed overzicht van alle actuele jobs en vervoersmogelijkheden, ook als je geen auto hebt. Bovendien kan je eenvoudig zoeken op adres, bedrijfsnaam en zelfs havennummer of kaainummer.

De applicatie onderscheidt zich doordat je in één oogopslag de actuele jobs in de Haven van Antwerpen kan terugvinden, samen met alle mogelijke vervoersmiddelen ernaar toe, of je nu zelf rijdt of je laat rijden. Door een eenvoudige klik op het bedrijf kan je een route ernaartoe opvragen, vind je de huidige vacatures en zie je het mobiliteitsaanbod van het bedrijf voor de werknemers: zijn er douches, fietsonderhoud of fietstallingen? Is er carpooling of collectief vervoer georganiseerd vanuit het bedrijf? Wordt thuiswerk toegestaan of is gratis openbaar vervoer of fietsvergoeding voorzien voor de werknemers. Allemaal informatie die een belangrijk deel uitmaken van de jobkeuze vandaag.

De ontwikkeling van naarjobsindehaven is in eerste plaats bedoeld voor intermediairen in de jobsector (toeleiders, jobcoaches, uitzendkantoren, ...). Er werd hiervoor een handleiding en lespakket ontwikkeld, die implementatie in de eigen werking zal vergemakkelijken. De applicatie is echter ook publiek raadpleegbaar en vrij te gebruiken. Door partnerships te smeden met het Havenbedrijf en VDAB werd toegang verkregen tot gegevens van deze organisaties. De applicatie is dan ook een uitstekend voorbeeld van hoe integratie van verschillende datalagen tot een gerichte meerwaarde kan leiden. Zo werden de bedrijfslocaties van het Havenbedrijf, gelinkt aan adresbestanden die op hun buurt gekoppeld zijn aan mobiliteitsgegevens over woon-werk verkeer enerzijds, en de realtime vacatureservice van VDAB anderzijds.

Naarjobsindehaven is een verwezenlijking van nazka mapps in samenwerking met mobiel21. De fietsschool Antwerpen, het Havenbedrijf en VDAB zijn belangrijke partners in het project. In de toekomst is het de bedoeling om bedrijven de mogelijkheid te geven om zichzelf toe te voegen aan de kaart en hun informatie up to date te houden. Daarnaast kan deze kaart bereikbaarheidsinformatie genereren in de website van de verschillende bedrijven. Op 22 februari 2016 werd de kaart gelanceerd tijdens een persmoment in de aanwezigheid van schepen Marc Van Peel en 80 genodigden uit de jobsector. Er verschenen ondermeer artikels in Gazet van Antwerpen en op ATV.

Gepost op 27-08-2015, VæSSA. 

Story map is mooi sluitstuk van succesvol project VæSSA

nazka mapps heeft zonet het project VæSSA gefinaliseerd. In VæSSA helpt nazka mapps, samen met een Duitse partner (RSS), de WereldBank en de Sri Lankese overheden om de risico's van klimaatopwarming in Sri Lanka in te perken. De geproduceerde historische overstromingskaarten, landgebruikskarteringen en hoogtemodellen dienen daarbij als input voor het valideren en kalibreren van overstromingsmodellen en de evaluatie van de resultaten.
Op vraag van het Europees Ruimtevaartagentschap werden de mooie projectresultaten ook toegelicht in Rome (Italië) op een internationale klimaatconferentie omtrent het gebruik van satelliet data. Speciale aandacht ging daarbij ook naar de interactieve kaart en de map story van VæSSA. Deze laatste combineert 2 krachtige communicatietools: “kaarten” en “storytelling”.Gepost op 19-08-2015, nostalgeo. 

Lancering nostalgeo tijdens Open Monumentendag in Sint-Niklaas

nazka mapps lanceert nostalgeo beta tijdens de Open Monumentendag in Sint-Niklaas. Door oude foto's en postkaarten over streetview te leggen creër je in nostalgeo een 'streetview of the past', waardoor het verleden weer tot leven lijkt te komen...
Voor het opladen van de postkaarten in Sint-Niklaas werkt nostalgeo nauw samen met SBSO Baken (secundaire school van het buitengewoon onderwijs) en de Koninklijke Oudheidkundinge Kring van het Waasland (KOKW). Tijdens de IT-les leren de leerlingen van klas A7 hoe zij de oude postkaarten kunnen lokaliseren, vergelijken met het straatzicht van vandaag en tenslotte kunnen opladen in de databank. De prachtige collectie oude postkaarten van KOKW en stad Sint-Niklaas werden hiervoor ter beschikking gesteld.
Maar misschien heb je zelf ook oude postkaarten of foto's van straatzichten? Met nostalgeo kan je je eigen collecties toevoegen en ze online beheren. Ga naar www.nostalgeo.com of breng je collectie mee naar de Patersite op zondag 13 september tijdens Open Monumentendag in Sint-Niklaas.

Gepost op 09-06-2015, AdoptaSensor. 

AdoptaSensor | Koop samen omgevingssensoren voor jouw buurt - Wie meet, die weet.

In opvolging van het iMinds proeftuinproject "Cityzen" rond luchtkwaliteit, start nazka mapps met de haalbaarheidsstudie AdoptaSensor. Het project wordt mede gefinancierd door ESA (Europese Ruimtevaartorganisatie) en past in het Integrated Applications Promotions programme (IAP – ARTES element 20) waarbij innovatieve geo-applicaties worden onderzocht op hun haalbaarheid. Een belangrijke focus ligt op het gebruik van open data en crowdsourcing.
AdoptaSensor wil een crowdsourcing netwerk van lokale hoge kwaliteit omgevingssensoren opzetten via een model van samen-leasing. Deze sensoren meten allerhande waardevolle parameters voor de omgeving zoals meteorologische gegevens, luchtkwaliteit, ... AdoptaSensor brengt de oplossing door het netwerk van sensoren gevoelig uit te breiden. De gegenereerde data worden verder gebruikt en gelinkt aan andere data (aardobservatie, open data) voor allerhande nuttige en innovatieve applicaties en diensten (educatie en bewustwording, gezondheidsindex voor de buurt, lokale hernieuwbare energiepotentie, modelleringen van luchtkwaliteit en wind) in verschillende sectoren en klantengroepen.
Het project is van start gegaan in juni 2015 en de stad Antwerpen, de stad Gent en Open Knowledge Belgium hebben hun samenwerking officieel bevestigd. De haalbaarheid van het idee wordt nu verder onderzocht in de diepte.

Heb je zelf een goede opmerking of idee of zie je parallellen met jouw activiteiten, laat het ons zeker weten.

Gepost op 30-03-2015, VaeSSA. 

De VaeSSA interactieve kaart geeft een attractieve kijk op de belangrijkste project resultaten

nazka mapps lanceert de interactieve web kaart van VaeSSA. Deze geeft op een overzichtelijke en eenvoudige manier een overzicht van de belangrijkste resultaten van het project. Zo kun je snel de evolutie van een overstroming checken of inzoomen op de landgebruikskarteringen doorheen de tijd. De verschillende “points of interests” geven dan weer meer contextuele informatie of opmerkelijke resultaten. nazka mapps gaat voluit voor open source/data. Ook in VaeSSA zijn de producten en de interactieve kaart open source gebaseerd (resp. GRASS GIS & Leaflet).
VaeSSA of “VAE for Sri Lanka: a Satellite-based flood Analysis” helpt de WereldBank en de Sri Lankese overheden om de risico's van klimaatopwarming in Sri Lanka in te perken. Het project wordt uitgevoerd door nazka mapps en RSS in de context van het 'eoworld2 programma', gefinancierd door het Europees Ruimtevaart Agentschap, en wordt specifiek gebruikt in het "Climate Resilience Improvement Project for Sri Lanka" van de WereldBank.

Gepost op 25-03-2015, NEWA. 

nazka mapps werkt mee aan een nieuwe Europese Wind Atlas

De windenergie-industrie lijdt nog steeds aan projecten die aanzienlijke negatieve afwijkingen tonen tussen de initieel berekende en werkelijke productiewaarden. De ontwikkeling van een nieuwe Europese Windatlas moet deze onzekerheden beperken tot onder de 10%. Onderzoeksinstellingen, universiteiten, bedrijven en KMO's van verschillende Europese landen werken de komende 5 jaar onder leiding van de Technische Universiteit van Denemarken (DTU Wind Energy) samen aan een naadloze karakterisering van het windpotentieel over heel Europa. Hiertoe zullen simulaties worden uitgevoerd met een nieuwe generatie modellen, zowel onshore als offshore. nazka wordt, samen met 3E, gesteund door IWT voor het onderzoek naar de karakterisering van het grondoppervlak obv satellietdata en het toegankelijk maken van de grote hoeveelheden Wind Atlas data via interactieve kaarten.

Gepost op 09-01-2015, BIC. 

nazka mapps tekent contract voor ESA BIC Flanders

Op maandag 6 januari 2015 is nazka mapps toegetreden tot de ESA Business Incubation Centre Flanders. In de kantoren van INNOTEK in Geel, hebben Luc Peeters & Erik Degroof, resp. CEO en Technology Manager van INNOTEK en Nicolas van nazka een contract van 1.5 jaar ondertekend. Via zijn interactieve kaart toepassingen streeft nazka mapps ernaar om een katalyserende rol te spelen bij de integratie van ruimtevaarttoepassingen in de dagdagelijkse wereld.

Gepost op 19-12-2014, B-Life. 

Het B-Life laboratorium wordt ingezet in het Ebola Treatment Centre in N'zérékoré, Guinee

Het Biological Light Fieldable Laboratory for Emergencies (B-Life) is een gemeenschappelijk project van het Europese Ruimtevaartagentschap en Defensie onder leiding van de Université catholique de Louvain. Het laboratorium laat toe om bloedstalen te analyseren op basis van DNA, zodat besmettingen met het virus met zekerheid onderscheiden kunnen worden van andere besmettingen. België neemt deel aan het laboratorium met twee teams van vier personen, die ingezet zullen worden in N'zérékoré in Guinee. Meer informatie over de missie vind je hier.
nazka is deel van het B-Life consortium en ondersteunt de geografische omkadering en voorbereiding van de B-Life missies via ruimtelijke analyses van satellietbeelden en het in kaart brengen van de epidemie.

Gepost op 05-12-2014, Bereikbaarheidskaart Aalst. 

nazka ontwikkelt interactieve bereikbaarheidskaart voor de handelskern van Stad Aalst

nazka mapps ontwikkelde in samenwerking met mobiel21 een demo-versie interactieve bereikbaarheidskaart voor Stad Aalst. In opdracht van unizo, in kader van het project "Bereikbaarheid een troef voor uw handelskern!", werd tal van informatie omtrent bereikbaarheid en vervoersmodi in kaart gebracht. Dit werd uitgebreid met informatie en interactieve elementen om de bereikbaarheid van de handelskern in de verf te zetten voor inwoners en bezoekers. Zo ontdek je voor de Stad Aalst een groot aanbod aan vervoersinfrastructuur en tips die je informeren over de bereikbaarheid van de Stad. Handelaars krijgen de mogelijkheid om hun zaak op de kaart te zetten met specfieke info en acties. Ook de hinder (uit het GIPOD) en gemiddelde reistijden naar het winkelhart van de Stad worden dynamisch weergegeven. Meer informatie omtrent het project. vind je op de site van unizo: www.unizo.be/bereikbaarheid. De demo-kaart kan je bekijken door te klikken op onderstaande figuur.

Gepost op 14-11-2014, Mercatormuseum. 

Het Mercatormuseum - collectie Moderne Cartografie heropent de deuren, inclusief 4 interactieve kaarten van nazka

Het Mercatormuseum biedt sinds 1962 een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Binnen dit verhaal wordt de figuur en het werk van Gerard De Cremer (Rupelmonde 1512 – Duisburg 1594) – alias Gerard Mercator – in de schijnwerpers geplaatst. De collectie Moderne Cartografie werd zopas volledig hernieuwd, inclusief een productie van nazka mapps. Meer informatie vind je hier.

Gepost op 26-09-2014, VæSSA. 

De nieuwe website van ons ESA project VaeSSA is nu online

Check www.vaessa.nazka.be. Het bevat ook een interactieve kaart, waar binnenkort ook de eerste resultaten van het project getoond zullen worden! VæSSA of “VAE for Sri Lanka: a Satellite-based flood Analysis” helpt de WereldBank en de Sri Lankese overheden om de risico's van klimaatopwarming in Sri Lanka in te perken.

Gepost op 23-06-2014, VæSSA. 

nazka mapps wint het ESA project VæSSA en helpt zo de WereldBank om historische overstromingen in Sri Lanka in kaart te brengen.

VæSSA of “VAE for Sri Lanka: a Satellite-based flood Analysis” helpt de WereldBank en de Sri Lankese overheden om de risico's van klimaatopwarming in Sri Lanka in te perken. Door middel van aardobservatie, worden enerzijds de overstromingen van het verleden en anderzijds de veranderingen van het landgebruik doorheen de jaren in kaart gebracht. Daarnaast levert het project ook een digitaal hoogte model van het gebied. VæSSA is een project van nazka mapps en RSS en wordt uitgevoerd binnen het VAE programma van het Europees Ruimtevaart Agentschap (ESA). Klik op onderstaande afbeelding om de VæSSA 'service prospectus' (in het engels) te bekijken.

Gepost op 23-04-2014, klimaatkaart vlaams-brabant 

Vlaams-Brabant zet samen met nazka mapps klimaatneutrale projecten op de kaart

nazka creëerde voor de provincie Vlaams-Brabant een interactieve klimaatkaart waarmee de provincie projecten die bijdragen tot haar ambitie om de provincie klimaatneutraal te maken in de kijker wil zetten. "In eerste instantie worden vooral projecten getoond over hernieuwbare energie, maar het is de bedoeling dit uit te breiden naar alle projecten die zorgen voor een reductie van broeikasgassen", aldus Luc Robijns, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant. Voor elk project stelt de interactieve kaart informatie beschikbaar over het geproduceerd vermogen en de CO2-reductie. Elke gemeente kan de kaart gebruiken om haar klimaatneutrale inspanningen voor te stellen en in interactie te treden met anderen.

Gepost op 22-04-2014, nostalgeo wint Apps for Europe 

Nostalgeo wint publieksprijs Apps For Europe

Na winst op AppsforGeo en AppsforFlanders werd het nazka-project nostalgeo geselecteerd voor de Europese finale: Apps for Europe. Samen met 9 andere finalisten werd nostalgeo voorgesteld tijdens de 'Future Everything' beurs in Manchester, UK. De juryprijs ging verdiend naar het sympathieke BikeCityGuide team, hun app begeleidt je op basis van OpenStreetMap langs de meest fiestvriendelijke routes in steden. Nostalgeo viel in de smaak bij het grote publiek en won de publieksprijs!

Gepost op 19-11-2013, hoe wijs is de boswijzer? 
Data bron: AGIV en ANB. // Methode: nazka code-edit van Mapbox api v1.3.1 (html5, css3 & javascript)

Hoe wijs is de boswijzer?

Er ontstaat veel commotie rond de boswijzer en of deze al dan niet een correcte weergave geeft van de werkelijkheid. Nazka zet voor U het nodige in kaart opdat U zelf de boswijzer kan beoordelen. Klik op onderstaande afbeelding om Uw oordeel te vormen, streng maar rechtvaardig!

Gepost op 07-10-2013, op pad in de stad. 

nazka ontwikkelt webapplicatie voor een kindvriendelijke stad

Samen met Mobiel21 ontwikkelt nazka een online kaartapplicatie voor een kindvriendelijke stad. Het initiatief wil de leuke plekjes in de stad in de kijker zetten. We focussen op speelplekjes voor kinderen tussen 0-6 jaar en hun (groot-)ouders. Ook veilige, gezellige en avontuurlijke fiets- en wandelroutes van en naar die plekken worden in kaart gebracht. Ouders en kinderen kunnen zelf de speelplekken en stadsroutes toevoegen, plannen en beoordelen. Klik op onderstaande afbeelding om ze meer in detail te bekijken.

Gepost op 03-10-2013, nazka brengt historische overstromingen Myanmar in kaart. 

nazka brengt overstromingen in Myanmar in kaart

In opdracht van SBE, een studie- en adviesbureau gespecialiseerd in waterbouwkundige constructies, bracht nazka de overstromingen van de Irrawaddy rivier in Myanmar in kaart. Op basis van satelliet-data (Landsat archief) werd een inventaris van de overstromingen van de voorbije 20 jaar opgemaakt. Het Landsat programma van NASA levert al jaren zeer bruikbare en gratis beschikbaar beeldmateriaal vanuit de ruimte. De beelden met een resolutie tot 15m zijn uitermate geschikt om rivieren en overstromingen in kaart te brengen. Hier werd een selectie van beelden gebruikt om de normale en maximale waterstand in kaart te brengen. De kartering is het resultaat van een semi-automatische classificatie, waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de spectrale informatie uit de verschillende Landsat banden. Het voorbeeld hieronder toont de normale waterstand en het maximaal overstroomde gebied tijdens de noodtoestand van 2007. Het beeld op de achtergrond is een Landsat 7 beeld van 2009 dat werd gebruikt voor de kartering van de normale waterstand.


Gepost op 01-10-2013, nazka flyer. 

Bekijk wat nazka voor u kan doen omtrent aardobservatie

De activiteiten van nazka kunnen grotendeels ingedeeld worden in twee grote blokken: "interactieve kaarttoepassingen op maat" en "ruimtelijke analyses". In de "ruimtelijke analyse" poot passen we allerhande technieken uit de aardobservatie, GIS en beeldverwerking toe om "geo-data" om te zetten in "geo-informatie". Klik op onderstaande afbeelding om er meer over te lezen.

Gepost op 26-09-2013, Woodstoves. 

Wat kunnen onze kaarttoepassingen betekenen voor CO2-compensatie initiatieven?

Voor een klant die gespecialiseerd is in de compensatie van CO2-uitstoot, heeft nazka de mogelijkheden omtrent een "geo-web service" in de context van CO2 reductie bekeken. Een impressie daarvan zie je in onderstaande afbeelding (klik voor meer detail).

Gepost op 18-06-2013, nazka witnt AppsforFlanders: nostalgeo. 

nazka wint AppsforFlanders 2013

Na winst op apps4geo, werd nazka gevraagd om 'nostalgeo' te verdedigen op AppsforFlanders. Deze keer lag de focus op de economische waarde van innovatieve open data applicaties. De wedstrijd werd parallel georganiseerd met de Open Data Dag van de Vlaamse overheid. Na een 'Dragons Den' voor een selecte jury en een publieke pitch op de open data dag zelf, ging nazka lopen met de eerste plaats! Hieronder vind je Han's pitch over Nostalgeo | op slide en video!


Gepost op 05-06-2013, nazka loopt 20km door Brussel. 
Data bron: nazka smartphone GPS tracking & google maps. // Methode: nazka code-edit van Google maps api v3 (html5, css3 & javascript) Mike Williams

nazka loopt 20km door Brussel ten voordele van Cambodja

nazka liep de 20km door Brussel voor de organisatie ondernemers voor ondernemers en draagt via sponsoring bij aan duurzame projecten in Cambodja. Tijdens het lopen werd met een smartphone het parcours opgenomen via GPS-tracking. Klik op de afbeelding om de Beta-applicatie te gebruiken.

"Opgepast: de applicatie werkt niet op internet explorer. Wij raden je aan een andere browser te kiezen!"

Gepost op 28-05-2013, nazka wint award 'beste app' op Apps4Geo: nostalgeo. 

nazka wint prijs voor beste app of AppsforGeo

AppsforGeo is een 5uur durende hackaton, georganizeerd door Agoria en OKFN, waar apps (concepten) worden ontwikkeld met focus op open geodata. nazka vroeg Ben Abelshausen van OpenStreetMap om samen deel te nemen als het 'Nostalgeeks'-team. Met 'Nostalgeo | map the past with postcards |' wonnen ze de 'Best App' award.
Een korte toelichting vind je terug in onderstaande presentatie:


Gepost op 07-03-2013, Geo-platform voor klimaatadaptatie: Cityzen. 

nazka stelt voor: Cityzen | een geo-platform voor klimaatadaptatie

nazka neemt deel aan het iMinds iBoot-programma. 'Cityzen' werd geselecteerd voor de Superminds conferentie in Mechelen. De poster die daar door nazka gepresenteerd werd, kan je hieronder terugvinden.

Gepost op 14-02-2013, Info-kaart vogeltelling. 
Data bron: Natuurpunt en Vogelbescherming Nederland, 2013. (tabel)  //  Methode: Google fusion tables   //  Inspiratie: Simon Rogers

Eerste resultaten vogeltelling Vlaanderen en Nederland in kaart

nazka bracht resultaten van het recente vogelweekend in Vlaanderen en Nederland samen in een eenvoudige kaart. Hieruit blijkt ondermeer dat de vink eerder een Vlaamse vogel is, de huismus zich meer thuis voelt in Noord-Nederland en de kool- en pimpelmees liever in het binnenland dan aan zee wonen.

*aantal/totaal aantal waarnemingen van de top 10 meest voorkomende soorten per provincie

Meer uitleg over smart mapps

Een concreet voorbeeld

In februari heeft de jaarlijkse vogeltelling plaats in Vlaanderen en Nederland. Hierbij engageren meer dan 40.000 mensen zich om in eigen tuin vogels te observeren en te tellen.  
Stel je nu voor wat een slimme kaart hier zou kunnen betekenen. In plaats van met pen en papier elke vogel-observatie te noteren, kan je via je smartphone of tablet de gespotte vogelsoort melden. Je maakt eerst een selectie op basis van kleur, grootte,... waarna je toestel je enkele vogel-voorstellen doet. Met een simpele 'tap' op het scherm maak je je keuze. Tijdstip, locatie en weersomstandigheden worden automatisch mee opgeslagen in de 'cloud'. Op deze manier kunnen sneller meer waarnemingen opgeslagen worden én met een betere determinatie. Bij Natuurpunt hoeft men niet langer de informatie van alle formulieren te verwerken. Alle info is meteen online beschikbaar, alsook statistieken en kaarten die weergeven 'waarneer' vogels voorkomen. Men kan een selectie maken op locatie, soort, tijdstip, aantal enz. En op het einde van de dag ken je de beste vogelaar uit je buurt ;-)
Naar aanleiding van dit voorbeeld hebben we enkele resultaten van 2013 al eens in kaart gebracht.