Vrachtverkeer is een onlosmakelijk onderdeel van onze economie: bijna alles wat in de winkel ligt heeft in een vrachtwagen gezeten. Er wordt verwacht dat goederentransport tegen 2030 zal groeien met 44 procent ten opzichte van 2012.
Ondernemingen zijn gebaat bij een vlotte toegankelijkheid. Venstertijden, verboden vrachtroutes en wegenwerken bemoeilijken de bereikbaarheid voor leveranciers. Ook de leefbaarheid van een buurt moet gegarandeerd worden. Vrachtwagenchauffeurs gebruiken daarom best de vooropgestelde voorkeursroutes van een gemeente. De routes sluiten vaak niet op elkaar aan en worden momenteel niet efficiënt gecommuniceerd. Dit en veel meer zijn voldoende motivatie om vrachtverkeer op regionale schaal te faciliteren.
Deze applicatie verzamelt relevante data over het logistieke ecosysteem in regio Rivierenland (Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen, Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Mechelen, Bornem, Puurs, Sint-Amands en Willebroek) en koppelt deze informatie op een intelligente manier aan het wegennetwerk.
Het wegennetwerk in De Logistieke Kaart wordt afgetoetst aan verschillende datalagen:
- Lokale mobiliteitsdata relevant voor de logistieke sector
- Vrachtroutes (gebaseerd op mobiliteitsplannen van de gemeenten)
- Integratie van GIPOD-webservice
- Integratie met CRAB-webservice
- Andere informatie zoals locatie van scholen, ziekenhuizen en beperkingen voor het vrachtverkeer (venstertijden, vrachtwagensluizen,...)
- Verkeersbordendatabank
In eerste instantie worden data ontsloten via de interactieve kaartapplicatie: www.delogistiekekaart.be. Daarnaast is het mogelijk om via API’s de achterliggende database te consulteren en de data eenvoudig te gebruiken in andere applicaties zoals routeplanners. Dat is een opstapje naar de verdere ontwikkeling van toepassingen op het vlak van Smart Mobility. Wegwerkzaamheden en/of manifestaties (die in GIPOD bekend zijn) maar ook conflictpunten en andere logistiek relevante informatie (tonnagebeperking, parkings, gelegen langs school, categorisering vrachtroutes) worden eenvoudig raadpleegbaar en samengevat per gemeente.
Een demonstratie van de Logistieke Kaart werd enthousiast onthaald door de aanwezigen. Meteen werd de vraag gesteld of het mogelijk was dezelfde toepassing te ontwikkelen voor de regio Kempen en voor heel Vlaanderen.
"Enkele jaren geleden konden wij alleen maar dromen van een dergelijke tool..." - Isabelle De Maegt, woordvoerder Febetra