UPDATE: Kijk nu of er in je gemeente nieuwe groene ruimte, landbouw of bebouwde ruimte is bijgekomen sinds 2017 Bekijk het project

Gepost op - Han Tambuyzer
Hoegroenismijngemeente.be werd uitgebreid met de landgebruiks-gegevens en statistieken voor 2019.

Deze kaart wordt gebruikt als showcase op de Dag van de Wetenschap op 22 november 2020.

Met de vernieuwde versie kan je nu 2 gemeenten met elkaar vergelijken voor 2 verschillende jaartallen. Zo kan je ook eenvoudig de toename of afname van een bepaald landgebruik tussen 2017 en 2019 waarnemen voor dezelfde gemeente. Via het "deel'-icoontje kunnen burgers of gemeenten ook heel eenvoudig de informatie over hun gemeente delen met anderen.

De kaart is zeer interactief en toont de verschillen tussen de verschillende gemeenten voor de 4 grote landgebruiksklassen: groen, landbouw, water en onbegroeide oppervlakte. Zo wordt elke gemeente ook gerangschikt volgens percentage landgebruiksoppervlakte en volgens haar welvaartsindex.

Bij inzoomen op de kaart wordt ook de classificatie geografisch getoond en kan de respectievelijke landgebruiken lokaliseren op de kaart. Bij uitzoomen krijg je een idee van de verhouding per klasse voor elke gemeente op Belgisch grondgebied. 

Deze kaart is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Daarenboven is ze toegankelijk via 2 verschillende urls: Hoegroenismijngemeente.be of estcequemacommuneestverte.be. Helemaal op maat van België.

De kaart wordt gebruikt als demonstratie van het gebruik van moderne satellietbeelden uit het Europese Copernicus programma. Voor het Belgisch grondgebied wordt de ruwe data van de Sentinel-satellieten aangeboden door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) en verder verwerkt door VITO (in opdracht van BELSPO) onder de Terrascope vlag. Dit met als doel om kosteloos gebruiksklare data, informatie en services aan te bieden aan Belgische gebruikers.

Wat technische info

Bij de eerste kaart in 2017 werd op basis van de Normalized Differential Vegetation Index een classificatie gemaakt tussen water, begroeide en onbegroeide oppervlaktes (de begroeide oppervlakken werden nadien opgesplist in landbouw en andere vegetatie).

Bij de tweede kaart 2019 werd gebruikt gemaakt van de satellietbeelden naast andere referentiedatasets (bv. een hoogtemodel) en trainingsdata om met behulp van artificiële intelligentietechnieken een classificatie in een 10-tal klassen van landbedekking te komen. Deze werd dan vereenvoudigd tot de 4 klassen van de eerste kaart.

Deze kaartapplicatie werd ontwikkeld in opdracht van VITO.

Geïnteresseerd in de services van nazka?

Ontdek gelijkaardige projecten