VLAIO-studie over een nieuwe Europese Wind Atlas afgerond Bekijk het project

Gepost op - Ides Bauwens
Remote sensing data kan de onzekerheden in de windenergie sector gevoelig reduceren, dat bleek uit recent onderzoek van nazka mapps samen met 3E.

De windenergie-industrie lijdt nog steeds aan projecten die aanzienlijke negatieve afwijkingen tonen tussen de initieel berekende en werkelijke productiewaarden. De ontwikkeling van een nieuwe Europese Windatlas moet deze onzekerheden beperken tot onder de 10%. Samen met 3E en KU Leuven deed nazka onderzoek naar hoe deze onzekerheden beperkt kunnen worden. Onderzoek door 3E heeft aangetoond dat het gebruik van data met een hoge resolutie en nauwkeuriger gegevens over landbedekkingen de onzekerheid significant kan verminderen. Maar het gebrek aan zulke globale nauwkeurige data is een belangrijke hindernis. 

nazka deed daarom onderzoek naar hoe land cover classificaties on-the-fly gegenereerd kunnen worden op basis van SENTINEL-2 aardobservatie data, waarbij de eindgebruiker zelf zijn/haar gebied en tijdsperiode kan selecteren. Het resultaat van het onderzoek is positief, vooral wanneer gekeken wordt naar specifieke en recente gebieden. De volgende statppen zullen zich richten op de verbetering van de classificatie-algoritmes en de integratie in een interactieve applicatie. 

Op zoek naar een remote sensing partner?

Ontdek gelijkaardige projecten