De kracht van aardobservatie: milieumonitoring met EXPLORE

9 november 2023

De relevantie van het Europese Copernicus programma en de toegevoegde waarde van aardobservatie wordt voor iedereen steeds duidelijker. Het belang van gebruiksvriendelijke interfaces, die directe toegang bieden tot waardevolle informatie, neemt daarmee ook toe. Bij Nazka beschikken we over een team met expertise in aardobservatie én user interface development.

We hebben een passie voor het ontwikkelen van toepassingen die gebruik maken van aardobservatiedata. Zo ontwikkelden we in samenwerking met VITO, dat wereldwijd bekend staat om zijn expertise in aardobservatie, EXPLORE: een operationeel aardobservatieplatform dat ons in staat stelt om onze omgeving in near-realtime te monitoren met behulp van satellietgegevens. Deze herfst werd EXPLORE-VN in Vietnam voorgesteld: een versie die speciaal is afgestemd op de behoeften van het land.


EXPLORE-VN is meer dan alleen een platform; het is de basis van een uitgebreide milieumonitoring-oplossing die speciaal is ontworpen voor Vietnam. Het eerste doel van deze oplossing is gebruikers toegang te geven tot waterkwaliteitsproducten die afgeleid zijn van de gegevens verzameld door de Copernicus Sentinel-2 (S2) satellieten. Wat EXPLORE-VN onderscheidt, is de mogelijkheid om gegevens voor het hele grondgebied van Vietnam in near-realtime te verwerken met behulp van een gevalideerde Sentinel-2 verwerkingsketen. Sentinel-2 satellieten maken elke vijf dagen optische scans van de hele wereld en bieden beelden met een hoge resolutie van 10 meter. Deze frequente en gedetailleerde dekking biedt EXPLORE-VN een schat aan informatie over de Vietnamese omgeving.


EXPLORE-VN is een geweldig hulpmiddel dat Vietnam ondersteunt om de kwaliteit van het oppervlaktewater te monitoren aan de hand van satellietbeelden. We zijn erg dankbaar voor de steun van Finexpo en de Belgische overheid. Aangezien aardobservatie een domein is dat voortdurend evolueert, kijken we ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten om de indicatoren en de bereikte nauwkeurigheid verder te verbeteren (Het Instituut voor Geografie van de Vietnamese Academie voor Wetenschap & Technologie in Vietnam).


De gebruikersinterface van EXPLORE-VN is ontworpen met oog voor gebruiksvriendelijkheid in combinatie met een mooi design. De interface is beschikbaar in 2 talen: Engels en Vietnamees. Enkele opvallende functies:

  • Wolkenfilter: Satellietbeelden worden vaak gehinderd door wolken. De wolkenfilter helpt gebruikers om beelden met een hoge wolkenbedekking uit te sluiten, zodat enkel de gegevens van de hoogste kwaliteit zichtbaar zijn.
  • Slimme kalender: Wanneer gebruikers inzoomen op een specifieke locatie, laat de kalender via een kleurencode zien op welke dagen er beelden beschikbaar zijn voor die locatie.
  • Vergelijkende analyse: Gebruikers kunnen twee verschillende dagen of producten selecteren en deze naadloos vergelijken.
  • Informatieve lagen: Om te helpen bij het interpreteren van de resultaten, biedt EXPLORE-VN extra lagen, waaronder de water-leaving-reflectie, L2A, (atmosferisch gecorrigeerd met VITO's iCOR-algoritme) en tile footprints die de beschikbare Sentinel-2 tegels aangeven.
  • Wolken- en watermaskers: Dit zijn dynamische maskers, gebaseerd op beeld-specifieke pixelclassificatielagen.
  • Dynamische legende: Wanneer gebruikers met de muis over de kaart bewegen, wordt in een dynamische legende de exacte waarde van elke pixel weergegeven.
  • Filter op geldige pixels: Om de betrouwbaarheid te verbeteren, kunnen gebruikers met een filter dagen met een laag percentage geldige pixels in een tijdreeksdataset uitsluiten, wat vooral handig is als wolken een deel van de gegevens blokkeren.
  • Credit-systeem: Het gebruik van EXPLORE heeft een reële cloudkost door de hoge hoeveelheid data die verplaatst en opgeslagen wordt. We maken daarom gebruik van verschillende gebruikersprofielen en een credit-systeem. Gebruikers kunnen zo zelf beslissen hoeveel credits naar welke operatie gaat (processing, time series, downloads). Op die manier kunnen ook de gerelateerde cloud-kosten nauwkeurig gemonitord worden. Een dergelijk systeem is innovatief voor aardobservatietoepassingen.


defaultName2642974.png


Het platform maakt gebruik van geavanceerde algoritmen volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Bovendien is EXPLORE-VN ontworpen om flexibel te zijn, zodat aanvullende producten, sensoren en functionaliteiten kunnen worden toegevoegd. Hierdoor heeft het alles in huis om uit te groeien tot een waardevol hulpmiddel voor milieumonitoring in het algemeen.


Door tijdige, nauwkeurige en toegankelijke gegevens te leveren, draagt EXPLORE-VN bij aan een beter begrip van onze wereld en hoe we die kunnen beschermen. Met zijn state-of-the-art algoritmen, operationele capaciteit, gebruikersvriendelijke interface en flexibiliteit, is EXPLORE-VN een belangrijke stap voorwaarts, die aardobservatie van het onderzoeksdomein naar de dagelijkse werkomgeving van velen brengt.


EXPLORE-VN is aangekocht door het Instituut voor Geografie, onderdeel van de Vietnamese Academie voor Wetenschap en Technologie, met financiële steun van FINEXPO's SME.

Deel dit artikel
Op zoek naar een mapping partner voor je remote sensing project?

Soortgelijke artikels