Kijk achteruit, en weer vooruit

15 januari 2024

Het begin van een nieuw jaar, het perfecte moment om even stil te staan, achteruit en weer vooruit te kijken.

In 2023 bereikten we meer publiek dan ooit tevoren. We vertelden de wereld dat Nazka kaarten op maat maakt, met een focus op mapps that matter, interactieve kaarten die ertoe doen voor de samenleving. We bleven trouw aan onze missie en concentreerden ons werk op thema’s als klimaat, mobiliteit, gezondheid, veiligheid, .... We hielden ook onze focus op innovatie. Een groot woord dat we invullen door altijd state-of-the-art te werken. We houden onze ogen open voor de nieuwste technologieën, we proberen nieuwe dingen uit terwijl we ook blijven inzetten op bewezen technologieën.


Wat betreft het klimaat blijven transport en mobiliteit een van de belangrijkste veroorzakers van de CO2-uitstoot in België (21,5% van de totale CO2-uitstoot in 2021). We zijn ervan overtuigd dat het promoten van het openbaar vervoer en het gebruik van de fiets in plaats van de auto kan helpen om deze cijfers naar beneden te brengen. Velopark.be en Naarjobs.be zijn 2 mooie voorbeelden van projecten die precies dat voor ogen hebben. 


Leuven_Station.png


Velopark.be verzamelt alle informatie over fietsenstallingen in België. Het platform, gebaseerd op Linked Open Data, biedt toegang voor steden en gemeenten om parkeerfaciliteiten toe te voegen en de kwaliteit van de data te beheren. De informatie kan vervolgens gebruikt worden door allerlei toepassingen, bijvoorbeeld digitale kaarten, routeplanners, websites van gemeenten of evenementen en allerlei fiets-apps.


Naarjobs.be laat zien hoe je op een slimme en duurzame manier naar je nieuwe of huidige baan kunt pendelen, en hoe je (nieuwe) werkgever dit kan ondersteunen. Qua werk-activering is Naarjobs ook een belangrijke tool: het gebrek aan mobiliteit of kennis over de bestaande vervoersmogelijkheden is immers een belangrijke barrière in de zoektocht naar werk in Vlaanderen. In 2024 plannen we nog meer werk aan beide projecten, met ondersteuning van waardevolle experts zoals Mobiel21Fietsberaad en POM West-Vlaanderen. Als maatschappelijk verantwoord bedrijf blijven we ook de daad bij het woord voegen op het gebied van klimaat, bijvoorbeeld door geen salaris-auto-beleid te voeren en in plaats daarvan duurzaam vervoer te promoten.


Een andere belangrijke bron van uitstoot is de verwarming van woningen (14,9% van de totale uitstoot in 2021). Aquathermie is een onbekende bron van hernieuwbare energie die hier echt een verschil kan maken. In 2023 hebben we daarom onze krachten gebundeld met onze vrienden van EXTRAQT om het potentieel ervan te helpen ontketenen. En potentie heeft het zeker! Zo kan maar liefst 20% van de warmtevraag in Oost-Vlaanderen worden ingevuld via aquathermie. Bekijk onze mapps in Oost-Vlaanderen en Colombia om meer te weten te komen over deze fascinerende wetenschap en technologie.


Schermafbeelding-2023-10-16-101319.png


Beveiliging kan vanuit vele invalshoeken worden benaderd. Als samenleving hebben we hulpdiensten in het leven geroepen waar we allemaal op vertrouwen, meer dan we vaak beseffen. Al meer dan 5 jaar is Nazka de mapping partner van INA, de interventieapplicatie voor brandweerkorpsen die door verschillende brandweerkorpsen in België wordt gebruikt. Samen met onze partner en INA-initiatiefnemer Gemsotec hebben we belangrijke stappen gezet en zullen we dat ook in 2024 blijven doen. Begonnen als een applicatie die vooral gefocust is op “situation awareness”, wordt INA vandaag steeds meer een actief interventie-instrument met voortdurende kleine innovaties die zorgvuldig worden geëvalueerd door onze gebruikersgroep. Na zijn waarde in de hulpverleningssector te hebben bewezen, zou 2024 wel eens het jaar kunnen worden waarin INA ook in andere sectoren doorbreekt.


Werken aan kaarten zoals INA betekent ook dat onze klanten op ons moeten kunnen vertrouwen voor een veilige hosting, onderhoud en data-beleid. Laten we het daarom ook over DevOps ("Development & Operations") hebben. 2023 was een belangrijk DevOps-jaar voor Nazka. Vijf tot tien procent van onze totale bedrijfsinspanningen ging naar het verder optimaliseren, stroomlijnen, beveiligen en onderhouden van onze softwareontwikkelingscycli. DevOps zal ook in 2024 bovenaan onze agenda blijven staan, met een belangrijke focus op cybersecurity. Vergeet niet dat elk EU-lid de NIS2-richtlijn moet implementeren tegen 17 oktober 2024, dus ook België. Er zal dit jaar ongetwijfeld veel over cybersecurity worden gesproken...


Innovatie staat centraal in alles wat we doen bij Nazka. Door de remote sensing achtergrond van Nazka’s oprichters, heeft aardobservatie altijd een speciale plaats ingenomen in ons portfolio. Het operationele gebruik van aardobservatiegegevens is innovatief en evolueert snel. EO-dataproducten en -kennis worden steeds toegankelijker voor niet-EO-experten en datawetenschappers, waardoor het gebruik ervan in combinatie met andere databronnen wordt gestimuleerd. Naar verwachting zullen in-app geïntegreerde EO-databronnen in plaats van de typische EO-data demonstratie platformen in 2024 een van de belangrijkste aandachtspunten in de EO-sector zijn, wat hopelijk eindelijk zal leiden tot echte product-market-fits in de sector. 


Schermafbeelding-2023-09-22-151118.png


Wij volgen deze trend op de voet. In 2023 legden we samen met de remote sensing-experts van VITO de laatste hand aan de Vietnamese versie van ons EXPLORE EO-platform, met de focus op het monitoren van de waterkwaliteit vanuit de ruimte. In 2024 zijn we van plan om onze ontwikkelingen op het gebied van EXPLORE verder uit te werken en het te combineren met andere monitoringsystemen voor waterkwaliteit en burgerwetenschap, waarbij we onder andere nieuwe gebieden in Oost-Afrika zullen verkennen.


Applicaties zoals EXPLORE-VN zijn sterk afhankelijk van een cloud native data-infrastructuur. Vanaf het begin heeft Nazka cloud-native datapraktijken gepromoot en gebruikt voor al zijn mapps en applicaties. In 2023 hebben we grote kennisinvesteringen gedaan over hoe we cloud native dataformaten optimaal kunnen toepassen voor intensieve en operationele dataverwerkings- en opslagtoepassingen. We ontdekten dat de grootste voordelen van het werken in de cloud ten opzichte van de meer traditionele benaderingen, de schaalbaarheid, flexibiliteit en verminderde latency zijn. Houd onze blog in de gaten, met binnenkort een nieuwe post over de voordelen van cloud-native werken.


Innovatieve oplossingen komen niet op een presenteerblaadje. Het samen met onze klanten ontwerpen van de oplossing is een innovatieve actie op zich, waarin we ons in 2023 verder hebben gespecialiseerd. Co-creatie is hier het sleutelwoord. Dat lukt alleen met de juiste knowhow en tools. Bekijk zeker eens deze blogpost, waarin we ons richten op het vinden van je doelgroep, een techniek die we toepassen in Europese Horizon 2020-projecten zoals Wimby en Buildspace. In 2024 zijn we van plan om ons nog meer te richten op co-creatie, aangezien we onze mapps steeds ontwikkelen met een design-first benadering in het achterhoofd.


We kunnen niet achteruit- of vooruitkijken zonder het over ons geliefde Mapframe te hebben. Met 15% van onze inspanningen gericht op het Mapframe, is dit ons grootste interne project achter de schermen en de basis van de ontwikkeling van al onze kaarten. Door gebruik te maken van het Mapframe kunnen we in korte tijd hoogwaardige applicaties bouwen zonder tijd te verliezen aan basisconfiguratie en ontwikkeling van componenten. Het Mapframe wordt zorgvuldig onderhouden, voldoet aan tal van conventies en normen en is daardoor robuust, stabiel en performant. Het is compatibel met de meest populaire kaartbibliotheken, waaronder Mapbox, Maplibre, Leaflet, MapTiler en Google Maps. Bekijk onze demo die je helpt beslissen welke kaartbibliotheek je wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat het slechts het topje van de ijsberg onthult van wat we voor je kunnen doen met onze mapps! 


mapbox.png


Wie weet wat de toekomst brengt? Niemand, maar we zijn er vrij zeker van dat in een wereld vol onzekerheden, mapps die ertoe doen altijd belangrijk zullen blijven om je weg te vinden op deze fascinerende planeet. Hoe je pad ook gaat, we wensen je een gezond, evenwichtig en vreugdevol jaar. Opdat je net zoveel mag genieten van de kleine, dagelijkse dingen in het leven, als van de grote mijlpalen in 2024!

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels