MapTiler SDK — een geweldige toevoeging aan het mapping landschap

25 augustus 2023

Bij het samenstellen van interactieve kaartapplicaties doen we vaak beroep op de gegevensopslag- en verwerkingsdiensten van MapTiler. Dus wanneer ze aankondigen dat ze hun eigen mapping library (MapTiler SDK) uitbrengen, is dat groot nieuws voor ons. Laten we eens kijken naar wat MapTiler SDK precies is en hoe het ons kan helpen bij het bouwen van bruikbare kaarten voor het web.

Bij het bouwen van een interactieve kaart beginnen we meestal niet van nul. De basis van de kaarten in onze applicaties — ons startpunt — is een mapping library. Er zijn verschillende mapping libraries om uit te kiezen (Leaflet, Mapbox GL, MapLibre GL, Google Maps SDK, ...), elk met zijn eigen sterke punten en beperkingen (probeer ze gerust uit in onze mapframe demo). En nu, met MapTiler SDK, is er een nieuwe mededinger. Hoe is MapTiler SDK tot stand gekomen?


MapTiler heeft besloten om het community gedreven MapLibre te gebruiken als basis voor zijn MapTiler SDK. "Geld verdienen met open-source software rebranding!", zou je kunnen zeggen. Niet echt. MapTiler SDK is vrijgegeven onder een open-source licentie (BSD-3), waardoor het niet alleen neemt van de open-source gemeenschap, maar ook teruggeeft. Het is ontworpen om zich aan te passen en mee te groeien met toekomstige versies van MapLibre, en blijft ook volledig achterwaarts compatibel. Met andere woorden, we kunnen MapTiler SDK op dezelfde manier gebruiken als we MapLibre GL zouden gebruiken, en het komt met extra's.


Wat onderscheidt MapTiler SDK van de rest?


Het belangrijkste kenmerk van de MapTiler SDK is dat het naadloos past in het reeds bestaande MapTiler ecosysteem. MapTiler beschikt over een enorme hoeveelheid geodata. Deze data en gerelateerde diensten (kaartstijlen, tilesets, geodata, geocodering, ...) zijn beschikbaar gemaakt als modules binnen de SDK, waardoor moeiteloze toegang mogelijk is zonder toegevoegde complexiteit. Het is inderdaad de perfecte partner voor MapTiler's Data stack.


Screenshot-2023-08-25-at-14.35.23.png

VSCode autocomplete toont MapTiler's beschikbare kaartstijlen


En de inspanningen van MapTiler met betrekking tot het inkapselen van complexiteit stoppen niet bij het maken van bruggen naar hun datastack. Het gaat verder dan het ecosysteem van MapTiler. Algemene functies die niet bijzonder eenvoudig in te schakelen zijn in MapLibre — zoals het renderen van 3D-elementen, taalkeuze, geolocatie en bepaalde kaartbesturingselementen — worden omgezet in one-liners. En aangezien de SDK is vrijgegeven onder een open-source licentie (BSD-3), kunnen sommige van deze functies in de nabije toekomst ook naar MapLibre worden gepushed.


Conclusie


MapTiler SDK is MapLibre GL en meer. Het voegt snelkoppelingen en functies toe aan MapLibre, maar we zijn niet verplicht om ze te gebruiken — we zijn bijvoorbeeld vrij om ook gegevens uit andere bronnen te gebruiken. Maar met zijn wrijvingsloze integratie van MapTiler's data en de vereenvoudiging van sommige MapLibre componenten, maakt MapTiler SDK interactieve mapping een gemakkelijkere opgave, vooral binnen het MapTiler ecosysteem. MapTiler SDK is een geweldige toevoeging aan het mapping landschap en we zullen de toekomstige evolutie nauwlettend in de gaten houden.

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels