De nieuwe New European Wind Atlas

21 juni 2022

NEWA 1.1 biedt nog meer mogelijkheden voor beleidsmakers, lesgevers, onderzoekers, windmolenbouwers,... en andere wind experten.

In 2020 was bijna één vierde van de Europese energie consumptie afkomstig van hernieuwbare bronnen (22%). Om in 2050 het eerste klimaat neutrale continent te worden is er echter nog een lange weg te gaan. De tewerkstelling in de duurzame energiesector groeit gestaag, met windenergie als één van de koplopers. Kortom, steeds meer mensen hebben informatie nodig over het windpotentieel in Europa.

De New European Wind Atlas (NEWA) is een perfecte aanvulling op de Global Wind Atlas, met meer download mogelijkheden voor het Europese grondgebied. Bij de nieuwste update lag de focus dan ook op het uitbreiden van deze export mogelijkheden. De langverwachte downloads op microschaal zijn nu beschikbaar, alsook een verbetering van de mesoschaal datasets. Daarnaast hebben we ingezet op een gebruiksvriendelijk download paneel, zodat de uiteenlopende profielen die gebruikmaken van NEWA hun weg vinden naar de gewenste data.

Verder willen we ervoor zorgen dat gebruikers de data kunnen bekijken en analyseren op hun eigen specifieke manier. Daarom hebben we de functionaliteit om de legende te herschalen uitgebreid met het kiezen van een kleurschaal. Bij divergente kleurschalen is het nu zelfs mogelijk om ook de middelste waarde te kiezen. Zo kan een windmolen ontwikkelaar bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen windsnelheden die interessant zijn (rood) en waarden die niet interessant zijn (blauw) door het selecteren van een drempelwaarde. Door het inzetten op het dynamisch laden van tiles o.b.v. de open source tile server TiTiler, laden de kaartlagen sneller dan ooit tevoren. Zo creëren we voor elke gebruiker een persoonlijke en vlotte ervaring.

211e107ca17b3f329b403fc3387ef600.gif

Om de data nog breder beschikbaar te maken, kunnen alle datasets nu opgevraagd worden door middel van een API. Via een extra knop slaan we de brug tussen de kaart en de API, en kan de API request eenvoudigweg gekopieerd worden. Zo begeleiden we gebruikers verder in hun zoektocht naar wind data.

211e107ca17b3f329b403fc3387ef600.gif

Met deze update bouwt nazka mapps samen met DTU Wind Energy de New European Wind Atlas verder uit voor de uiteenlopende groep van gebruikers. Door het inzetten op een persoonlijke gebruikerservaring voor alle profielen komt NEWA 1.1 tegemoet aan de noden van alle Europese wind experten.

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels