21 februari 2025
Wist je dat Europa zo’n 68.000 km kustlijn telt? En dat bijna de helft van alle EU-burgers op minder dan 50 km van de kust woont? Die concentratie van mensen en activiteiten heeft een stevige impact op de mariene biodiversiteit, waterkwaliteit en ecosystemen. Een goede monitoring van deze kwetsbare gebieden is dus cruciaal – maar ook tijdrovend. Daar komt ENHANCE in beeld.
Wat doet ENHANCE?
Het project combineert COPERNICUS satellietdata, veldmetingen en burgerwetenschap om de toestand van kustwateren efficiënter te monitoren. Met behulp van AI-modellen worden effecten van menselijke activiteit op eutrofiëring en biodiversiteit in kaart gebracht en voorspeld.
Drie pilootlocaties – drie uitdagingen:
📍 Barcelona, Spanje – Toeristische druk & erosie
Jaarlijks bezoeken >10 miljoen toeristen deze kustzone. Kunstmatig aangelegde stranden eroderen snel, wat leidt tot verzanding en eutrofiëring. Ook duiktoerisme heeft een directe impact op het zeeleven.
📍 Ebro-delta, Spanje – Landbouw & nutriënteninflux
Deze regio kent intensieve rijstteelt. Na de oogst stroomt meststofrijk rivierwater de zee in, met verstoring van het kustecosysteem als gevolg. De impact op biodiversiteit is nog onvoldoende in kaart gebracht.
📍 Pagasetische Golf, Griekenland – Natuurramp & herstel
Na zware overstromingen in 2023 stroomden modder, afval en kadavers in zee. Het gevolg? Massale vissterfte. ENHANCE onderzoekt hoe snel zo'n ecosysteem zich kan herstellen.
Nazka Mapps aan zet
Wij zijn trots dat we in dit project instaan voor het ontwerpen en ontwikkelen van de gebruikersinterfaces. In co-creatie met lokale stakeholders bouwen we interactieve kaarttoepassingen die beleidsmakers, wetenschappers én burgers ondersteunen bij het nemen van gefundeerde beslissingen.
Samen met onze partners kijken we ernaar uit om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor onze Europese kusten!